Sastojci:
400 g bifteka,
maslinovo ulje,
100 g rukole.
Za umak:
1 česno bijelog luka,
1 kašika crvenog bibera,
so i svježe mljeveni biber,
1 svježa ili suha crvena ljuta papričica,
4 kašike aceta balsamica,
100 ml maslinovog ulja,
1 kašika limunovog soka,
2 kašike sitno nasjeckanog peršuna.
Priprema:
1. Sitno nasjeckati ili zgnječiti bijeli luk i crveni biber s malo soli. Dodati papričicu pastu od bijelog luka i bibera, zajedno s acetom balsamicom, maslinovim uljem i limunovim sokom. Umiješati peršun, začiniti solju i svježe mljevenim biberom po ukusu.
2. Potom dobro zagrijati tavu s debelim dnom (najbolje gusanu ili od lijevanog željeza).
3.Premazati medaljone maslinovim uljem i peći oko 2 minute sa svake strane 3-4 minute.
4. Izvaditi na tanjir, pokriti aluminijskom folijom i ostaviti da odleži na toplom mjestu nekoliko minuta prije serviranja.
5. Servirati s umakom i salatom od rukole.