Pravi izbor: Biftek u umaku od crvenog bibera

po Vasa kuharica

Sastojci:

400 g bifteka,

maslinovo ulje,

100 g rukole.

Za umak:

1 česno bijelog luka,

1 kašika crvenog bibera,

so i svježe mljeveni biber,

1 svježa ili suha crvena ljuta papričica,

4 kašike aceta balsamica,

100 ml maslinovog ulja,

1 kašika limunovog soka,

2 kašike sitno nasjeckanog peršuna.

Priprema:

1. Sitno nasjeckati ili zgnječiti bijeli luk i crveni biber s malo soli. Dodati papričicu pastu od bijelog luka i bibera, zajedno s acetom balsamicom, maslinovim uljem i limunovim sokom. Umiješati peršun, začiniti solju i svježe mljevenim biberom po ukusu.
2. Potom dobro zagrijati tavu s debelim dnom (najbolje gusanu ili od lijevanog željeza).
3.Premazati medaljone maslinovim uljem i peći oko 2 minute sa svake strane 3-4 minute.
4. Izvaditi na tanjir, pokriti aluminijskom folijom i ostaviti da odleži na toplom mjestu nekoliko minuta prije serviranja.
5. Servirati s umakom i salatom od rukole.

Preporučujemo