Pita od limuna nedvojbeno je fini kremasti kolač koji će vas oduševiti svojom svježinom i lakoćom. Naravno, ukoliko volite kisele okuse, jer pita od limuna, koliko god da je zašećerite, je prije svega kisela.
Sastojci:
150 g brašna
75 g hladnog maslaca
prstohvat soli
za kremu:
2 jaja
20 g šećera
pola kašičice tekućeg sladila
sok od 1 limuna
1 kašičica limunove korice
200 g kiselog vrhnja
1 neprskani limun
Priprema:
- Brašno, narezani maslac, so i kašiku vode žustro umijesite u prhko tijesto. Oblikujte u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i odložite u frižider na pola sata.
- Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Tijesto razvaljajte u krug. Kalup za pitu promjera 24 cm premažite maslacem, stavite tijesto, a višak odrežite.
- Na tijesto stavite papir za pečenje, opteretite grahom i pecite u pećnici oko 15 minuta.
- Za kremu: pjenasto izmiksajte jaja, šećer, sladilo, limunov sok i koricu. Kiselo vrhnje izmiješajte da postane kremasto pa dodajte smjesu od jaja i limuna.
- Kolač izvadite iz pećnice, skinite grah i papir. Temperaturu pećnice smanjite na 170 stepeni.
6. Premažite kremom tijesto pa pecite još oko pola sata. - Limun operite vrućom vodom, obrišite, narežite na tanke kriške i nakon 15 minuta pečenja poslažite po kremi.