Sastojci:
300 g kuhanog slanutka,
1 krompir,
2 mrkve,
1 glavica crvenog luka,
3 čehna bijelog luka,
3 kašike maslinovog ulja,
500 ml pilećeg bujona,
1 kašičica sušenog timijana,
po ukusu so i biber,
parmezan.
Priprema:
- Sitno isjeckajte glavicu luka i propržite ga na maslinovom ulju, dok ne omekša. Zatim je potrebno dodati izgnječeni bijeli luk i timijan, pa kratko pržiti, pri tome pazite da bijeli luk ne porumeni.
- Nakon toga dodati krompir isječen na kockice, mrkvu isječenu na kolutove i pileći bujon. Ovo začiniti prema ukusu i kuhati na tihoj vatri sve dok povrće ne omekša.
- Zatim dodajte slanutak i još malo kuhajte. Onda na stranu izdvojte trećinu povrća, a ostatak čorbe izmiksajte štapnim mikserom. Vratite povrće u čorbu i servirajte uz dodatak narendanog parmezana prema ukusu.