Sastojci:
4 jaja,
120 g šećera,
2 vrećice vanilin šećera,
1 kašika arome vanilije,
125 grama omekšalog maslaca (po mogućnosti s aromom vanilije),
115 g brašna,
500 ml toplog mlijeka.
Priprema:
1. Rernu zagrijati na 160 stepeni, a kalup u kojem će se kolač peći namazati maslacem ili margarinom.
2. Pjenasto umutiti žumanca i šećer dok smjesa ne postane svijetložuta. Dodati aromu vanilije i omekšali maslac te miksati jednu minutu. Dodati brašno i miksati dok se sastojci ne sjedine, a potom u smjesu polako uliti pola litre toplog mlijeka (povremeno miješajući).
3. Bjelanca miksati dok se ne pretvore u čvrsti snijeg te ih dio po dio lagano umješati u prvu smjesu.
4. Smjesu koja će biti prilično rijetka uliti u kalup promjera 20-ak centimetara i peći pola sata. Nakon toga prekriti kolač aluminijskom folijom i peći još 10 minuta. Potom u ugašenoj, otvorenoj rerni ostaviti kolač još 10 minuta, a onda ga izvaditi na sobnu temperaturu i pustiti da se u potpunosti ohladi.
5. Prije posluživanja kolač po želji posuti šećerom u prahu ili ukrasiti voćem i šlagom.
Savjet: Postoji i čokoladna verzija ovog kolača. Sastojci su isti, kao i izrada, jedino je količina šećera veća. Ova varijanta zahtijeva 200 grama šećera, a neizostavan je i kakao u prahu (40 grama) koji je potrebno umiješati u brašno i potom kolač pripremati kao i osnovnu verziju.