Sastojci:

500 g brašna,

250 ml mlijeka,

malo soli,

20 g kvasca,

100 g šećera,

20 g vanilin šećera,

50 g suhog grožđa,

50 g suhih kajsija,

50 g suhih šljiva,

50 g suhih smokava,

100 g margarina,

šećer u prahu za posipanje.

Priprema:

1. Suho voće sitno isjeckati i pomiješati.
2. Rastopiti kvasac s mlijekom, šećerom i malo brašna.
3. Posebno pomiješati brašno, so, ulje i vanilin šećer, a zatim dodati razmućeni kvasac i dobro umijesiti tijesto.
4. Ostaviti ga da naraste duplo, a zatim ga podijeliti na četiri dijela.
5. Svaki komad tijesta razvući, premazati omekšalim margarinom, posuti isjeckanim suhim voćem i umotati u rolat.
6. Rolate potom oblikovati u pletenice, vekne ili oblike po želji i peći sat na 180 stepeni. Pečeni voćni hljeb posuti šećerom u prahu.