Sastojci:

10 jaja,

200 g suhih smokava,

150 g lješnika/oraha,

250 g maslaca,

100 g čokolade za kuhanje,

2 šlag kreme od čokolade,

1 kašika mljevene kafe.

Priprema:

1. Kora: Smokve i lješnjake sitno isjeckati i pomiješati sa osam kašika brašna.
2. Umutiti 10 bjelanjaka sa 15 kašika šećera. U smjesu dodati smokve i lješnjake. Masu istresti na pleh obložen aluminijskom folijom i peći 30 – 45 minuta na temperaturi od 180 stepeni.
3. Fil: Mutiti na pari 10 žumanaca sa 6 kašika šećera. Kada smjesa postane gusta, dodati čokoladu za kuhanje i kašiku mljevene kafe. Nakon što se smjesa ohladi, dodati maslac.
4. Redati koru, fil, šlag kremu.
5. Dekoracija: Tortu posuti isjeckanim lješnjacima ili orasima.