Voćno sirće se može dobiti od svih vrsta voćki koje sadrže dovoljno šećera <195> Dobro vinsko sirće najbolje odgovara laganim povrtnim ili pikantnim i teškim mesnim jelima

Umjesto da idući put pivo koje niste popili prolijete u sudoper, od njega napravite ukusno sirće. Pivo od kojeg želite priprtemiti sirće pomiješajte s jabukovim, prekrijte tkaninom i čekajte da vrenje završi.

Jabukovo sirće je najjednostavnije pripremiti kod kuće. Voće operite i narežite na manje komade. Ne morate ih guliti niti čistiti od peteljke, ali odstranite sve oštećene i natučene dijelove. Zgnječite ih i procijedite kroz tkaninu te dobiveni sok ulijte u čisti spremnik. Prekrijte krpom kako bi zrak bio dostupan jer će se tako nastaviti fermentacija.

Voćno sirće se može dobiti od svih vrsta voćki koje sadrže dovoljno šećera da daju voćno vino. Tako ga možete pripremati od krušaka, dunja i smokava te bobičastog voća, ali i od prezrelih banana. Upotrebljavate li kvasac kako biste ubrzali vrenje, neka to bude pivski.

Tokom nastanka sirćeta na površini će se skupljati tzv. sirćetna matica.

Sirćetnu maticu možete sačuvati u malo sirćeta kako biste pri sljedećoj pripremi domaćeg sirćeta ubrzali proces tako što ćete je dodati soku koji ste dobili cijeđenjem ili vinu, pripremate li vinsko sirće.

Da bi vinsko sirće bilo što kvalitetnije, i vino od kojeg se priprema mora biti kvalitetno. Iako se ponekad smatra da se vinsko sirće priprema isključivo od crnog vina, može se praviti i od bijelog.

Dobro vinsko sirće najbolje odgovara laganim povrtnim ili pikantnim i teškim mesnim jelima. Pripremate li ga kod kuće, neka bude od vina koje biste s užitkom i popili.

 Voćni okus

Kako biste sirće obogatili voćnim okusom, dobro operite bobičasto voće i na svakih pola litra sirćeta dodajte šoljicu voća. Procijedite ga kroz tkaninu. Možete dodati i krupno naribanu limunovu koru.

Domaće sirće nije za zimnicu

Kiselost domaćeg sirćeta može varirati, stoga se ne preporučuje upotrebljavati ga u pripremi zimnice. Nivo kiselosti domaćeg sirćeta možda neće biti dovoljna za sigurno konzerviranje hrane te se hrana može pokvariti. Za začinjavanje, marinade, umake i kuhanje domaće sirće je najbolji izbor.

Nova aroma već za 24 sata

Sirće obogaćeno začinskim biljem upotrebljavajte umjesto vina, limunovog soka ili običnog sirćeta. Napravite ga tako da domaćem ili kupovnom sirćetu dodate začinsko bilje prema želji. Možete oprati svježe listiće bosiljka, majčine dušice ili metvice, rasprostrti ih na lim prekriven papirom za pečenje te sušiti na suncu ili vrlo niskoj temperaturi u rerni dok se ne počnu savijati.

Ako upotrebljavate vinsko, jabukovo ili rižino sirće, za aromatiziranje su najpopularniji ruzmarin, majčina dušica, kadulja i bijeli luk. Bijeli luk ogulite, operite i osušite te nabodite na drvene štapiće za ražnjiće. Izbjegavajte metalne štapiće jer mogu poremetiti okus. Štapić sa bijelim lukom stavite u flažu i izvadite nakon 24 sata. Ljutinu možete dobiti čili-papričicama. Odrežite im vrh, očistite od sjemenki, operite i narežite na trake koje mogu proći kroz grlo flaše. Kad bude dovoljno ljuto, procijedite i ulijte u steriliziranu flašu.

Široka paleta okusa

Najblaže sirće je od riže, a jedno od najpoznatijih je balzamično koje potječe iz okoline Modene u Italiji. Proizvodi se dugogodišnjim ležanjem u bačvama koje se prave od različitih vrsta drveta.

 Uloga prešuna

Pravite li sirće s mješavinom začinskog bilja, uključite i peršun te ga dodajte na kraju. Kad u flašu ulijete sirće, peršun će zadržati ostalo bilje na dnu.

Sirće koje vole sve salate

Pet grančica ruzmarina dobro operite, narežite listiće i prelijte sa 6 dl proključalog jabukovog sirćeta. Ostavite tri dana pa procijedite.

Svježe začinsko bilje

Ako koristite svježe začinsko bilje, pazite da nije oštećeno jer je to znak prisutnosti bakterija. Ako ga i berete, učinite to što ranije ujutro. Na pola litra sirćeta dodajte tri kašike bilja. Stavite ga u sterilizirane tople flaše i prelijte sirćetom zagrijanim na 90 stepeni jer ćete tako najbolje iskoristiti njegovu aromu. Začepite flaše i pustite da stoje od tri do četiri sedmice. Potom procijedite sirće koliko god puta treba dok ne postane bistro.

Najbolje kombinacije

Koristite li se u pripremi sirćeta domaćom mješavinom začinskog bilja, pazite da se okusi dopunjuju. Najbolje su kombinacije začinskog bilja peršun, kadulja, ruzmarin i majčina dušica, potom estragon i bijeli luk te kopar, bijeli luk i crvene ljute papričice. S papričicama se slaže i bosiljak u duetu s bijelim lukom. Bijeli luk možete pomiješati i s kaduljom, svježim đumbirom i malo brusnica. Možete naribati limunovu koru te je pomiješati s majčinom dušicom i kaduljom.

Bosiljak

Dvije vezice bosiljka dobro operite i osušite pa stavite u steriliziranu flašu. Prelijte litrom vinskog sirćeta, dobro zatvorite i pustite da odstoji barem dvije sedmice. Procijedite i ulijte sirće u čistu flašu.