Sastojci:
500 g špageta,
4 čehna bijelog luka,
50 g pinjola,
so,
biber,
2 svežnja bosiljka,
100 ml maslinovog ulja,
70 g parmezana.
Priprema:
1. Tjesteninu skuhajte u posoljenoj vodi, da bude al dente. Ogulite i nasjeckajte bijeli luk. Zajedno sa pinjolima i soli gnječite ga dok ne dobijete pastu.
2. Bosiljak operite, osušite i kidajte na listiće. Dodajte ga gnječenoj smjesi sa dvije kašike maslinovog ulja i sve dobro ponovo izgnječite.
3. Tjesteninu ocijedite, parmezan narendajte i dodajte ga u pesto. Na kraju u pesto postupno dodajte preostalo maslinovo ulje. Dobro posolite i pobiberite. Gotov sos pomiješajte s polovinom toplih špageta, ukrasite svježim bosiljkom i poslužite.
4. Ostatak špageta ostavite u frižider, za sutra.