Predlažemo: Jedan ručak za dva dana

po Vasa kuharica

Sastojci:

500 g špageta,

4 čehna bijelog luka,

50 g pinjola,

so,

biber,

2 svežnja bosiljka,

100 ml maslinovog ulja,

70 g parmezana.

Priprema: 

1. Tjesteninu skuhajte u posoljenoj vodi, da bude al dente. Ogulite i nasjeckajte bijeli luk. Zajedno sa pinjolima i soli gnječite ga dok ne dobijete pastu.

2. Bosiljak operite, osušite i kidajte na listiće. Dodajte ga gnječenoj smjesi sa dvije kašike maslinovog ulja i sve dobro ponovo izgnječite.

3. Tjesteninu ocijedite, parmezan narendajte i dodajte ga u pesto. Na kraju u pesto postupno dodajte preostalo maslinovo ulje. Dobro posolite i pobiberite. Gotov sos pomiješajte s polovinom toplih špageta, ukrasite svježim bosiljkom i poslužite.

4. Ostatak špageta ostavite u frižider, za sutra.

Preporučujemo