Predlažemo: Jela s mljevenim mesom

po Vasa kuharica

Mljeveno meso lako se obrađuje, oblikuje, začinjava, lako se konzumira i zato su jela od ove namirnice uvijek izazov. Svi vrlo često koristimo ovaj način pripreme mesa. Jela od mljevenog mesa spadaju u jeftinija i ekonomičnija. Veliki je broj specijaliteta koji uključuju ovu namirnicu.

Tartarski biftek, mesna štruca, mesne okruglice, chilly con carne, umak bolognese, lazanje s mesom, musaka, hamburger, pljeskavica, ćevapčići… Svi ovi specijaliteti ne mogu bez mljevenog mesa.

Svi se slažemo da su mogućnosti pripremanja jela od mljevenog mesa vrlo velike i raznolike.

Dodaci koji najbolje pašu i najčešće se pridodaju mesu su: jaja, namočeni hljeb, proprženi luk,vrhnje, senf, razni začini. Male okruglice od mljevenog mesa omogućavaju opet nove kombinacije u kreiranju jela. Mogu se kuhati ili pržiti, poslužiti u raznim umacima, ili se ukuhavaju kao izvrstan, hranjiv i ekonomičan dodatak u razne složence od povrća.

Treba posebno naglasiti praktičnost i ekonomičnost raznih umaka. Ako im se doda različito povrće, paradajz, začinsko bilje, gljive i sl., mogu poslužiti kao idealni preljevi za tjesteninu i rižu.

Zbog usitnjenosti, mljeveno meso je brzo i lako pokvarljivo. Svježe mljeveno meso je čvrsto, ružičasto-crvene boje, nije mazivo ni ljepljivo. Kod kupovine kod mesara treba pripaziti na nekoliko stvari: nikada ne uzimajte meso koje je već u mašini. Sami birajte komade mesa i tek onda kažite mesaru da ih samelje.

Ne bježite od masnoće u mesu, samo krto meso bude suho kada se termički obradi. Najgora verzija, koju treba izbjegavati, je kupovina pakiranog mljevenog mesa koje po deklaraciji može trajati više dana. To je znak upotrebe raznih aditiva. Takvo meso po kvalitetu znatno zaostaje za svježim mesom, a da ne govorimo o lošem utjecaju na zdravlje zbog dodanih aditiva i konzervansa, pa makar to bilo i u malim količinama.

Preporučujemo