Sastojci:
200-250 g pilećih prsa,
ulje,
so,
biber,
majčina dušica,
lovorov list,
peršun,
ruzmarin,
pola glavice luka,
2 čehna bijelog luka,
250-300 g gljiva,
3 mrkve nasjeckane na kolutiće,
3 stabljike lista celera,
kašika brašna,
pola litra temeljca ili kocka za supu otopljena u proključaloj vodi,
75 ml vrhnja za kuhanje.
Priprema:
1. Piletinu nasjeckajte na kockice, posolite i začinite po želji. U većem loncu zagrijte ulje i na njemu popržite nasitno nasjeckan luk. Dodajte kockice piletine i malo ih popržite, ne treba ispeći do kraja. Zatim dodajte na kolutiće nasjeckanu mrkvu i celer.
2. Dodajte gljive i malo dinstajte, a onda dodajte protisnuti ili na sitno nasjeckani češnjak. Kuhajte povremeno miješajući 3-4 minute, a zatim dodajte vodu s temeljcem.
3. U vodu ubacite i lovorov list. Kuhajte dok sastojci ne omekšaju, oko 20 minuta. Po potrebi dodajte još malo vode, ako je supa pregusta, a voda je već isparila. Na kraju pomiješajte jednu kašiku brašna s malo vode iz supe i dodajte to u supu.
4. Promiješajte i još malo kuhajte, a na samom kraju dodajte oko pola čaše vrhnja za kuhanje. Možete ga pomiješati s kiselim vrhnjem ili u supu dodati samo kiselo vrhnje, kako više volite. Začinite majčinom dušicom, ruzmarinom ili peršinom.