Sastojci: 250 ml mlijeka, 1 kašičica šećera, 1 kocka svježeg kvasca, 500 g glatkog brašna, 500 g oštrog brašna, 1 prašak za pecivo, 2 jaja, 2 x 200 g jogurta, 3 kašike šećera, 3 kašike ulja, 1 kašičica soli.
Priprema:
1. U posudici ugrijati 250 ml mlijeka, kašičicu šećera i dodati razmrvljenu kocku kvasca. Promiješati i pustiti na toplom mijestu da kvas uzađe.
2. U drugoj posudi pomiješati obije vrste brašna i redom dodavati prašak za pecivo, šećer, ulje i so. Dodati jogurte i lagano umućena jaja. Dodati kvasac i miješati kuhačom dok se smjesa ne poveže. Dalje mijesiti rukama dok se ne dobije čvrsto tijesto.
3. Umiješano tijesto staviti u nailonsku vrečicu, istisnuti zrak i vrećicu zavezati. Ostaviti u frižideru da tijesto odstoji 4 sata.
4. Tijesto se reže po potrebi, a ostatak može stajati do 7 dana. Možete ga upotrebljavati za peciva – dajte mašti na volju.