Iako nije priznato kao lijek, u kineskoj medicini je jabukovo sirće uobičajeno i omiljeno. Najviše se govori o tome koliko je dobro za sprečavanje artritisa, reguliranje probave, smanjuje rizik od karcinoma te poboljšava memoriju! Istina je da je jabukovo sirće tekućina s hranjivim sastojcima pa zato pomaže u borbi protiv bolesti, produžuje život i čuva vitalnost.
Sastojci:
3 manje jabuke – ostavite koru,
3 kašike šećera,
800 ml filtrirane vode (važno je da voda prekriva jabuke, pa po potrebi dodajte).
Priprema:
- Operite i narežite jabuke te ih položite u dobro opranu i posušenu posudu
- Pomiješajte šećer s vodom te prelijte po jabukama
- Zatvorite posudu – dobro je koristiti papirnati poklopac ili gazu
- Ostavite 2-3 sedmice na tamnom mjestu
- Procijedite tekućinu i bacite jabuke
- Vratite tekućinu u istu posudu i zatvorite
- Vratite posudu na mjesto gdje je stajala (toplo i tamno mjesto) i tako ostavite otprilike 4-6 sedmica
- Nakon 4 sedmice provjerite je li okusom odgovara onome što želite, kada ste u to sigurni, možete ga koristiti.