Sastojci za biskvit:
150 g oštrog brašna,
1 prašak za pecivo,
60 g mljevenih oraha,
3 jaja,
120 g šećera,
180 g jogurta,
50 ml maslinovog ulja,
so.
Sastojci za kremu:
400 ml slatkog vrhnja,
2 kesice želatina,
5 kašika vode,
200 g jogurta,
200 g mascaropnea,
2 vanilin šećera,
1 kašičica cvjetova lavande,
100 g šećera u prahu.
Priprema:
1. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i mljevene orahe.
2. Odvojite žumanca od bjelanaca iz 3 jaja te pomiješajte žumanca sa šećerom i vanilin šećerom u pjenastu smjesu. Zatim dodajte prstohvat soli, maslinovo ulje, jogurt te brašno s orasima. Možete dodati i kašičicu cvjetova lavande te sve zajedno dobro promiješajte. Na kraju kuhačom lagano umiješate snijeg koji ste napravili od bjelanaca.
3. Dobivenu smjesu izlijte u kalup za torte prečnika 24 cm u koji ste prethodno na dno stavili papir za pečenje kako se biskvit ne bi zalijepio za njega.
4. Pecite biskvit na 200 stepeni 20 do 25 minuta, a potom ga izvadite i ostavite da se hladi.
5. Kremu napravite tako da mikserom umutite slatko vrhnje u šlag u koji zatim dodate jogurt, mascarpone, šećer u prahu, vanilin šećer, cvjetove lavande te želatinu otopljenu u vrućoj vodi.
6. Biskvit vratite u kalup za pečenje torti ili ako imate iskoristite rastezljivi kalup te s njim obuhvatite biskvit, a preko njega rasporedite kremu s okusom lavande. Tortu ohladite nakon čega je možete ukrasiti cvjetovima lavande i mente te poslužiti.