Sastojci: Za fil:
100 g mliječne čokolade,
100 g čokolade za kuhanje,
vanilin šećer,
3 kašičice gustina,
200 ml slatkog vrhnja,
2 jaja.
Za tijesto:
150 g brašna,
pola kašičice praška za pecivo,
50 g šećera,
vanilin šećer,
100 g margarina.
Za posipanje:
šećer u prahu.
Priprema:
1. Za fil izlomiti na komade obje čokolade i miješati je na pari s vanilin šećerom. Gustin pomiješati s dvije kašike slatkog vrhnja. U čokoladu najprije umutiti preostalo slatko vrhnje i jaja, pa zatim gustin.
2. Pomiješati brašno i prašak za pecivo, dodati ostale sastojke i izmiješati ih mikserom. Tijesto staviti na radnu površinu posutu brašnom i umijesiti.
3. Više od polovine tijesta razviti u okrugli pleh, izbušiti viljuškom i peći 12 minuta na 180 stepeni. Preostalo tijesto oblikovati u valjak i staviti po ivici okruglog pleha tako da dobijete visinu od dva cm.
8. Fil staviti na zapečenu koru, vratiti u rernu i peći još 30 minuta. Pečenu pitu posuti šećerom u prahu.