Predlažemo: Ukusni domaći humus

po Vasa kuharica

Stigao je sa Bliskog istoka i osvojio nas. Humus je zdrav i ide uz sve, kao namaz za sendviče i hamburgere, a odličan je i da ga mažete na mrkvu, krastavac i drugo povrće.

Nema razloga zato da ne napravite svoj kod kuće, ukusniji je nego većina kupovnih, a lako se pravi. Potrebni su vam dvije šolje leblebija (iz konzerve ili kuhanih), tri kašike tahinija, tri kašike ekstradjevičanskog maslinovog ulja, dvije kašike limunovog soka, čehno bijelog luka, kašičica soli, pola kašičice bibera.

Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok smjesa ne postane glatka, minimum pet minuta. Probajte, dodajte još začina ako je potrebno, ako je gusto, dodajte malo vode u kojoj ste kuhali leblebije ili vodu iz konzerve. Kasnije se igrajte sa sastojcima, dodajte masline, orašaste plodove, još neki začin. Zanimljiva je varijanta u kojoj ćete izmiksati grilovani plavi patlidžan, tikvice, papriku i čašu povrća dodati humusu pa sve zajedno izmiješati.

Ako nemate tahini, namaz od susama, probajte s nekim drugim puterom od orašastih plodova. Ali tahini je savršen zbog svog pomalo gorkog ukusa.

Savjet plus: Ovako napravljen humus možete čuvati sedam dana u frižideru. Ako imate višak, zaledite ga, ali prije nego što ga stavite u zamrzivač, pospite malo ulja po vrhu. Kad ga izvadite iz zamrzivača, sastojci će se možda malo odvojiti, ali samo promiješajte i dobit ćete isti kvalitet kao i prije zamrzavanja.

Preporučujemo