Predlažemo: Zapečena tjestenina

po Vasa kuharica

Sastojci:

500 g tjestenine,

500 g prase,

malo suhog mesa,

30 g maslaca plus 60 g maslaca (za umak),

2 kašike brašna,

1/2 l mlijeka,

žuti sir,

2-3 kašike kiselog vrhnja,

2 kašike parmezana,

1 kašika prezle.

Priprema:

1. Tjesteninu skuhati al dente i staviti je u vatrostalnu posudu koju ste nauljili.
2. Prasu oprati i nasjeckati na kolutove, suho meso nasjeckati na kockice pa sve zajedno prodinstati na maslacu (na onih prvih 30 g).
3. Nakon 1-2 minute, dinstanu prasu i suho meso pomiješati s tjesteninom.
4. Umak: Na 60 g rastopljenog maslaca staviti dvije kašike brašna i malo popržiti (minutu), skloniti s vatre i dodati mlijeko, vratiti na vatru i, kad se zgusne, dodati naribani sir i kiselo vrhnje.
5. Kada prokuha, skloniti s vatre i preliti preko tjestenine.
6. U šoljici pomiješati parmezan i prezle pa time posuti cijelo jelo. Zapeći u rerni na 180 stepeni 30-40 minuta.

Preporučujemo