Italijani su majstori za pripremu ukusne hrane od vrlo malo namirnica te koji su cjenovno prihvatljivi. Pasta aglio e olio jedan je od takvih recepata. Kao što ime kaže riječ je o tjestenini koja se sljubljuje s italijanskim osnovama – bijelim lukom i maslinovim uljem, a koja se posebno priprema oko Napulja.
Tajna ovoga recepta počiva na idealnoj metodi pirjanja bijelog luka. Da bi jelo imalo savršen okus bijeli luk je potrebno narezati na sitne kriške te polako prepirjati u maslinovom ulju dok ne dobije zlatno-žutu boju.
Ako je bijeli luk blijed, tjestenina neće imati punoću okusa. Ako je previše taman, dobit će gorčinu koja će uništiti okus cijelog jela. Ljubitelji ljutih stvari u ovo jelo dodaju i pahuljice čilija koje jelu daju novu dimenziju, a na kraju sve zajedno završe s nešto svježeg peršuna.
Sastojci za tjesteninu aglio e olio:
400 grama sušenih špageta,
125 ml maslinova ulja,
5-6 čehna bijelog luk,
pola čajne kašičice pahuljica čilija,
soli i bibera po želji,
svježi peršun za posipanje po želji.
Priprema:
1. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.
2. bijeli luk očistite i narežite na tanke kriške.
3. U tavu stavite ulje i bijeli luk te ih zagrijavajte na laganoj do umjerenoj temperaturi dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Za to će vam trebati 10 do 15 minuta.
4. Kada ste zadovoljni bojom prepirjanog bijelog luka, sve prelijte preko kuhane tjestenine i dobro promiješajte. Posolite, pobiberite, a po želji dodajte i pahuljice čilija.
5. Ukrasite svježim peršunom prije posluživanja.