Gordon Ramsay na svom YouTube kanalu rado dijeli recepte za ukusna jela – od jednostavnih svakodnevnih obroka poput jaja na kajganu koje se spremi za par minuta do kompliciranih kreacija poput veganskog odreska za koje vam treba trideset sastojaka i dva dana kuhanja. Nedavno je podijelilo recept i za jelo koje on naziva hrvatski gulaš (eng. Croatian stew), a koje je nadahnuto tradicionalnim jelom od morske ribe i školjaka – brudetom.
Sastojci: škampi, vongole, lignje, luk, bijeli luk, mladi poriluk, svježe rajčice, umak od rajčice, kuhani krompir, masline, kapare, bijelo vino, maslinovo ulje, začin.
Priprema:
1. Narežite luk na trake debljine oko tri milimetra. Na deblje narežite i bijeli luk te bijele dijelove mladog poriluka.
2. Napravite bazu za brudet: popržite nasjeckano povrće na dosta maslinova ulja, posolite i dobro popaprite.
3. Pustite da povrće omekša i počne se karamelizirati. Dodajte svježe rajčice i pustite da se sve zajedno pirja.
4. U drugoj tavi na maslinovom ulju prepržite očišćenu lignju oko dvadesetak sekundi sa svake strane. Izvadite iz tave.
5. Dodajte škampe i vongole i pirjajte par minuta, začinite, pa podlijte bijelim vinom. Poklopite tavu i pustite da se sve zajedno kuha još nekoliko minuta dok se školjke ne otvore.
6. U bazu ulijte umak od rajčice, ubacite školjke i škampe i dobro promiješajte. Kuhajte još oko tri i pol minute.
7. Napravite salatu od kuhanog krompira i lignji narezanih na manje komade. Začinite s peršunom, kaparima i maslinama. Dobivenu salatu stavite u brudet, pomiješajte, posipajte s limunovom koricom i poslužite toplo.