Preporuka: Ukusan i zdrav obrok za hladne dane

po Vasa kuharica

Temeljni savjet za dugotrajan osjećaj sitosti je konzumiranje hrane u više manjih obroka. Osim smanjenog opterećenja na probavni sistem i izostanak osjećaja težine nakon obilnog obroka, češće i količinski skromnije porcije drže u ravnoteži nivo glukoze u krvi te pružaju kontinuiran osjećaj sitosti. Time se sprečavaju napadi gladi i posljedično prejedanje.

Nutricionisti objašnjavaju da pri tome ključnu ulogu igraju međuobroci, koji ne zahtijevaju nikakvu pripremu. Savjetuju da uvijek pri ruci imate komad svježeg sezonskog voća, šaku suhog voća i orašastih plodova ili probiotički napitak i paketić nemasnih krekera.

Stručnjaci iz fondacije „British Nutrition“ ističu da konzumacija hrane koja sadrži visok nivo vode može biti ključna za smanjenje tjelesne mase. Naime, jela s visokim udjelom vode omogućuju duže zadržavanje osjećaja sitosti.

Istraživanje je pokazalo da ovakav učinak nije moguće postići ispijajući čašu vode uz obrok već tekućina mora biti sastavni dio hrane koja se konzumira. Stoga, za ubrzanje metabolizma prije glavnog jela pojedite bistru juhu, predlažu nutricionisti.

Odabir namirnica s niskim i srednjim glikemijskim indeksom također može biti od pomoći u procesu mršavljenja i ubrzanju metabolizma. Nutricionisti objašnjavaju da tajna leži u činjenici da namirnice s visokim glikemijskim indeksom naglo povisuju nivo glukoze u krvi, nakon čega slijedi nagli pad i brzi osjećaj gladi. S druge strane, namirnice s niskim glikemijskim indeksom duži period održavaju stabilan nivo glukoze u krvi.

Preporučujemo