Sastojci:
120 g maslaca,
1 staklenka kompota od višanja,
2 kašike šećera,
2 kašike limunovog soka,
250 g brašna,
2 kašičice praška za pecivo,
3 jaja,
2 šolje jogurta ili vrhnja,
korica jednog limuna.
Priprema:
- Rernu uključite na 200 stepeni pa maslacem premažite kalup. U posudi pomiješajte staklenku kompota od višanja, kašiku šećera i dvije kašike limunovog soka. Dodajte i dvije kašike otopljenog maslaca pa ubacite na dno kalupa. Stavite u rernu da se peče oko pola sata, dok se višnje ne karameliziraju.
- Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, ostatak šećera, a zatim u sredini napravite rupu i dodajte razmućena jaja, jogurt ili vrhnje, koricu limuna i ostatak otopljenog maslaca. Dobro umutite da ne bude grudvica, pa prebacite smjesu na ispečene višnje. Neka se peče oko 45 minuta.
- Potom kolač preokrenite i izvadite iz kalupa. Ohladite prije posluživanja