Sastojci:

 

120 g maslaca,

1 staklenka kompota od višanja,

2 kašike šećera,

2 kašike limunovog soka,

250 g brašna,

2 kašičice praška za pecivo,

3 jaja,

2 šolje jogurta ili vrhnja,

korica jednog limuna.

 

Priprema:

 

  1. Rernu uključite na 200 stepeni pa maslacem premažite kalup. U posudi pomiješajte staklenku kompota od višanja, kašiku šećera i dvije kašike limunovog soka. Dodajte i dvije kašike otopljenog maslaca pa ubacite na dno kalupa. Stavite u rernu da se peče oko pola sata, dok se višnje ne karameliziraju.

 

  1. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, ostatak šećera, a zatim u sredini napravite rupu i dodajte razmućena jaja, jogurt ili vrhnje, koricu limuna i ostatak otopljenog maslaca. Dobro umutite da ne bude grudvica, pa prebacite smjesu na ispečene višnje. Neka se peče oko 45 minuta.

 

  1. Potom kolač preokrenite i izvadite iz kalupa. Ohladite prije posluživanja