Sastojci:
150 g „Ovako“ goveđeg pršuta,
250 g lisnatog tijesta,
200 g žutog sira (gouda, trapist, edamer),
4 paradajza,
majčina dušica,
so,
biber,
1 jaje za premazivanje.
Priprema:
- Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj površini u pravougao veličine 25×35 cm.
2. Pršut isjeći na trakice, pa kratko prepržiti. Po sredini tijesta rasporediti narendani sir, ostavljajući oko 5 cm slobodnim sa svih strana.
3. Preko sira rasporediti preprženi pršut, pa po mesu tanje kriške paradajza.
4. Sve posuti sa majčinom dušicom, pobiberiti i posoliti. Zatim, oštrim nožem narezati dvije duže strane tijesta u kose otvore, a kraće strane ostaviti bez rezanja. Slobodne stranice tijesta prebaciti preko nadjeva i premazati ih jajetom.
5. Peći u ugrijanoj rerni na 200 stepeni oko 30 min, dok tijesto lijepo porumeni. Gotovu pitu ostaviti da se prohladi, pa tek onda rezati na kocke i poslužiti uz salatu ili jogurt.