Prhka pita sa suhim mesom i sirom

po Vasa kuharica

Sastojci:

150 g „Ovako“ goveđeg pršuta,

250 g lisnatog tijesta,

200 g žutog sira (gouda, trapist, edamer),

4 paradajza,

majčina dušica,

so,

biber,

1 jaje za premazivanje.

Priprema:

  1. Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj površini u pravougao veličine 25×35 cm.

2. Pršut isjeći na trakice, pa kratko prepržiti. Po sredini tijesta rasporediti narendani sir, ostavljajući oko 5 cm slobodnim sa svih strana.

3. Preko sira rasporediti preprženi pršut, pa po mesu tanje kriške paradajza.

4. Sve posuti sa majčinom dušicom, pobiberiti i posoliti. Zatim, oštrim nožem narezati dvije duže strane tijesta u kose otvore, a kraće strane ostaviti bez rezanja. Slobodne stranice tijesta prebaciti preko nadjeva i premazati ih jajetom.

5. Peći u ugrijanoj rerni na 200 stepeni oko 30 min, dok tijesto lijepo porumeni. Gotovu pitu ostaviti da se prohladi, pa tek onda rezati na kocke i poslužiti uz salatu ili jogurt.

Preporučujemo