Prhke, mekane mak kiflice: Fantastično ukusne

po Vasa Kuharica

Kiflice sa makom oduševit će svakog ko ih proba

Sastojci za fil:

100 ml mlijeka

200 g mljevenog maka

120 g šećera

naribana korica od polovine limuna

Za tijesto:

kašičica praška za pecivo

jaje

150 g putera

korica i sok od polovine limuna

75 ml mlijeka na sobnoj temperaturi

375 g brašna

60 g šećera u prahu

Priprema:

1. Skuhajte mlijeko sa šećerom, sklonite s vatre i umiješajte limunovu koricu i mak.
2. Izmiješajte brašno sa praškom za pecivo, dodajte šećer u prahu i hladan puter nasječen na sitne komade i izradite mrvičastu, sitnu strukturu. Umiješajte limunov sok, koricu i jaje pa postepeno dodajite mlijeko i izradite glatko tijesto.

3. Podijelite na 3 dijela, oblikujte kuglice, rastanjite u plastičnu foliju, ohladite na jedan sat.

4. Pobrašnite radnu površinu i razvijte tijesto, premažite 1/3 fila od maka i jedan cm pri krajevima ostavite bez fila.

5. Nasijecite na 16 dijelova i uvijte kiflice. Redajte u tepsiju sa pek papirom i pecite na 180 stepeni dok ne poprime rumenu boju. Uvaljajte u šećer u prahu.

Preporučujemo