Suhi sastojci:
2 čaše brašna,
2 čaše pšeničnog griza,
1 čaša šećera,
1 prašak za pecivo.
Mokri voćni dio:
900 g višanja,
2 vanilin šećera,
cimet,
1 čaša šećera,
tri četvrtine čaše ulja.
Priprema:
- Prosijte brašno s praškom za pecivo, dodajte griz i šećer. Sve to zajedno kašikom dobro izmiješajte.
- Višnje izvadite iz zamrzivača i ostaviti ih da se otkrave, nemojte im cijediti sok. Pošećerite ih, stavite vaniliju, cimet i ulje. Izmiješajte dobro tako što ćete ih gnječiti rukama da se izmrve i puste još soka.
- U tepsiju stavite papir za pečenje. Suhu smjesu podijelite na 3 jednaka dijela, a višnje na 2 dijela. Na papir za pečenje prvo sipajte prvi dio suhe smjese, na nju rasporedite pola višanja i dobro ih poravnajte. Zatim po višnjama posipajte ravnomjerno drugi dio suhih sastojaka, pa na njih opet višnje i na kraju završite suhim sastojcima.
- Sokom od višanja koji je ostao poprskajte lagano odozgo kolač, pospite malo kristal sećera i stavite u rernu na 180 stepeni oko 40 minuta da se peče. Kad je pita pečena, ostavite je da se malo prohladi.