Prijedlog: Napravite tortu od meda i šlaga

po Vasa kuharica

Sastojci:

70 g lješnika,

60 g pšeničnog brašna,

50 g fino mljevenog kukuruznog brašna,

5 kašika maslinovog ulja,

40 g smeđeg šećera,

20 g meda,

žumanjak,

1 dl slatkog vrhnja,

prstohvat soli.

Priprema:

1. Izmiksati maslinovo ulje, šećer i med da dobijete homogenu masu.

2. Lješnike rasporediti u pleh i peći desetak minuta u rerni zagrijanoj na 170 stepeni. Dio pečenih lješnika, oko 60 g, samljeti i sipati u masu od šećera i meda. Zatim dodati obje vrste brašna, žumance, prstohvat soli i snažno promiješati da se svi sastojci sjedine.

3. Okrugli kalup za torte, prečnika od 18 centimetara, obložiti pek-papirom, u njega sipati pripremljenu masu i peći 20 minuta u rerni zagrijanoj na 170 stepeni.

4. Pečeni kolač izvaditi iz kalupa, sačekati da se ohladi pa krug ukrasiti šlagom od slatkog vrhnja i preostalim lješnicima koje ste krupnije isjeckali.

Preporučujemo