Sastojci:
70 g lješnika,
60 g pšeničnog brašna,
50 g fino mljevenog kukuruznog brašna,
5 kašika maslinovog ulja,
40 g smeđeg šećera,
20 g meda,
žumanjak,
1 dl slatkog vrhnja,
prstohvat soli.
Priprema:
1. Izmiksati maslinovo ulje, šećer i med da dobijete homogenu masu.
2. Lješnike rasporediti u pleh i peći desetak minuta u rerni zagrijanoj na 170 stepeni. Dio pečenih lješnika, oko 60 g, samljeti i sipati u masu od šećera i meda. Zatim dodati obje vrste brašna, žumance, prstohvat soli i snažno promiješati da se svi sastojci sjedine.
3. Okrugli kalup za torte, prečnika od 18 centimetara, obložiti pek-papirom, u njega sipati pripremljenu masu i peći 20 minuta u rerni zagrijanoj na 170 stepeni.
4. Pečeni kolač izvaditi iz kalupa, sačekati da se ohladi pa krug ukrasiti šlagom od slatkog vrhnja i preostalim lješnicima koje ste krupnije isjeckali.