Sastojci:
140 g graška,
100 ml vrhnja za kuhanje,
1/4 kašičice sušene chilli papričice,
1 čehno bijelog luka,
90 g špinata,
1 kašičica naribane korice limuna,
1 1/2 kašičice svježeg limunovog soka,
500 g njoka,
25 g naribanog parmezana.
Priprema:
1. Skuhte grašak ili koristite onaj smrznuti. Ako koristie smrznuti, dodajte ga u tavicu zajedno s vrhnjem za kuhanje, pahuljicama chilli papričice, bijelim lukom i malo soli.
2. Lagano dinstaj u pokrivenoj tavici, oko 3 do 5 minuta. Dodajte zatim špinat i kuhajte na srednje jakoj vatri, miješajući, dok smjesa ne provrije. Zatim maknite s vatre i dodaj limunovu koricu i sok.
3. U međuvremenu skuhajte njoke, domaće ili kupovne prema uputama. Nakon kuhanja, procijedite ih, ali sačuvajte oko 100 mililitara vode u kojoj su se kuhali.
4. Dodajte njoke u umak zajedno sa sirom i sačuvanom vodom od kuhanja i dobro promiješajte. Posluži toplo, uz sezonsku salatu te po želji dodatnu dozu sira.