Prijedlog: Tiramisu s malinama

po Vasa kuharica

Sastojci:

2 limuna,

45 g kristal šećera,

3 kašike kristal šećera,

3 grančice svježe nane,

tri četvrtine šolje vode,

225 g maskarpone sira,

225 g rikota sira,

1,5 šolja slatke pavlake,

5 šolja malina,

2 pakiranje piškota.

Priprema:

1. Koristeći spravu za guljenje povrća uklonite koru s 1 limuna i prebacite je u tavu. Odmah narendajte i koru drugog limuna i sačuvajte. Iscijedite 1/4 čaše soka od limuna u šerpu. Dodajte 1/3 šolje šećera, nanu i vodu. Dovesti do ključanja i krčkati minut. Skloniti s vatre, neka se ohladi u potpunosti, a zatim izbaciti koru limuna i nanu.

2. Koristeći električni mikser, umutiti maskarpone, rikotu, preostalu limunovu koru i preostale 3 kašike šećera u velikoj posudi dok ne postane glatko. Smanjite brzinu miksera i postepeno dodajte slatku pavlaku. Povećajte brzinu miksera i mutite dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

3. Dodajte maline u dobiveni fil i nježno promiješajte da se ne bi raspale.

4. Pleh obložite piškotama, a zatim ih prelijte sokom od limuna. Preko stavite fil pa ponovite postupak s preostalim piškotama i filom.

5. Stavite u frižider da se stegne.

 

Preporučujemo