Prijedlog za ručak: Piletina punjena gljivama i sirom

po Vaša Kuharica

Sastojci:

6 pilećih prsa,

450 g gljiva,

3 čehna bijelog luka,

1 mala glavica luka,

so i biber,

225 g mladog sira.

Umak:

Sok i korica od 2 limuna,

2 kašike mljevenog bijelog luka,

1/4 šoljice smeđeg šećera,

1/2 šoljice sirćeta,

1/2 kašike senfa,

1/2 šoljice maslinovog ulja,

1 kašičica soli,

1/2 kašičice bibera.

Priprema:

  1. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Od navedenih sastojaka pripremite umak tako što ćete ih sve sastaviti i promiješati. Piletinu stavite u umak i pustite da stoji oko 20 minuta.
  2. Na srednje jakoj vatri popržite luk i bijeli luk na malo maslinovog ulja. Ubacite gljive, začinite solju i biberom i dinstajte 15 minuta.
  3. Marinirana pileća prsa prerežite napola, ali ne do kraja, dovoljno da dobijete džep. U procjep ubacite gljive i nekoliko kriški mladog sira. Pričvrstite čačkalicama.
  4. Na jakoj vatri zagrijte malo maslinovog ulja. Piletinu pecite nekoliko minuta sa svake strane, a zatim stavite na foliju i u pleh za pečenje.
  5. Pecite piletinu na 180 stepeni oko 10 minuta. Poslužite toplo.

Preporučujemo