Ćureće meso sadrži malo masnoće, a najveći dio čine polinezasićene masnoće.
Osim toga, ćuretina predstavlja i umjereno dobar izvor vitamina BI i B6, cinka i kalijuma.
Stoga pripremite ovo ukusno jelo i uživajte.
Potrebni sastojci:
- kilogram ćurećeg bijelog mesa u komadu
- 150 grama tankih listova šunke
- 500 grama gotovih njoka
- osam decilitara mlijeka
- dva decilitra neutralne pavlake
- jedna kašika gustina
- 300 grama šampinjona
- mješavina začina
Način pripreme:
Ćureće bijelo meso zarezati po sredini, a zatim pažljivo otvoriti i svaki kraj još jednom zasjeći kako bi se dobila pravougaona šnicla.
Šniclu preko najlon kese istanjiti čekićem za meso, začiniti po ukusu.
Istanjenu šniclu prekriti listovima šunke pa urolovati i uvezati kuhinjskim koncem.
U odgovarajućoj dubljoj šerpi otopiti margarin i ulje, zatim dodati rolovanu ćuretinu i propržiti na visokoj temperaturi sa svih strana da porumeni. Smanjiti temperature i nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje mlijeka po potrebi.
Kada je ćuretina napola dinstana, dodati neutralnu pavlaku i šampinjone isječene na četvrtine pa dinstati dok meso ne omekša.
Pred kraj dodati razmućen gustin sa malo vode, začine po ukusu i kuhati dok se ne dobije željena gustina.
Njoke obariti u slanoj vodi sa nekoliko kapi ulja, a zatim ih procijediti od suvišne tečnosti, poslužiti kao prilog uz gotovo jelo.