Prijedlog za ručak: Rolovana ćuretina u mlijeku

po Senan Dervisevic

Ćureće meso sadrži malo masnoće, a najveći dio čine polinezasićene masnoće.
Osim toga, ćuretina predstavlja i umjereno dobar izvor vitamina BI i B6, cinka i kalijuma. 

Stoga pripremite ovo ukusno jelo i uživajte.

Potrebni sastojci:

  • kilogram ćurećeg bijelog mesa u komadu 
  • 150 grama tankih listova šunke 
  • 500 grama gotovih njoka 
  • osam decilitara mlijeka 
  • dva decilitra neutralne pavlake 
  • jedna kašika gustina 
  • 300 grama šampinjona 
  • mješavina začina 

Način pripreme:

Ćureće bijelo meso zarezati po sredini, a zatim pažljivo otvoriti i svaki kraj još jednom zasjeći kako bi se dobila pravougaona šnicla. 

Šniclu preko najlon kese istanjiti čekićem za meso, začiniti po ukusu.

Istanjenu šniclu prekriti listovima šunke pa urolovati i uvezati kuhinjskim koncem. 

U odgovarajućoj dubljoj šerpi otopiti margarin i ulje, zatim dodati rolovanu ćuretinu i propržiti na visokoj temperaturi sa svih strana da porumeni. Smanjiti temperature i nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje mlijeka po potrebi. 

Kada je ćuretina napola dinstana, dodati neutralnu pavlaku i šampinjone isječene na četvrtine pa dinstati dok meso ne omekša. 

Pred kraj dodati razmućen gustin sa malo vode, začine po ukusu i kuhati dok se ne dobije željena gustina.

Njoke obariti u slanoj vodi sa nekoliko kapi ulja, a zatim ih procijediti od suvišne tečnosti, poslužiti kao prilog uz gotovo jelo.