Prijedlog za sutrašnji ručak: Čušpajz od povrća

po admin

Varivo ili ”čušpajz” kako ga narodski zovemo, na njemačkom doslovno znači prilog. Talentovani kuhari učinili su vremenom tako fina i zasitna variva da su ona danas ravnopravna mnogim glavnim jelima.

Predstavljamo vam čušpajz od povrća koji može da se služi kao samostalno jelo ili kao ukusan, topli prilog ručku.

Sastojci: 

400 g karfiola,

300 g prokelja,

400 g brokolija,

2 mrkve,

1 glavica luka,

četvrtina korijena celera,

50 ml bijelog vina,

kašičica gustina,

kašika peršuna,

2 dl pavlake za kuhanje,

ulje, so i biber po ukusu.

Priprema: 

Na maslinovom ulju propržiti sitno isjeckani luk, posoliti, dodati mrkvu isjeckanu na kružiće, celer isjeckan na kockice i dinstati uz dodatak bijelog vina. Nasuti vodu i kuhati 10 minuta.

Dodati očišćen prokelj, brokoli, karfiol i pustiti da se lagano krčka. Za to vrijeme pomiješati gustin sa pavlakom za kuhanje i lagano ga dodati da se lijepo sjedini. Nakon pet minuta, čušpajz je spreman i može da se servira.

Preporučujemo