Sastojci za tijesto: 2,5 dl vode, 125 g margarina, 150 g brašna, 1 kašika šećera, malo soli, 4 jaja.
Za fil: 1/2 l mleka, 250 g šećera, 2 žumanca, 4 kašike gustina, 2 vanilin šećera, 125 g margarina, 3 dl slatkog vrhnja.
Priprema:
1. U posudu sipajte vodu, margarin, šećer i so, pa staviti da se kuha.
2. Kad provri, sipajte brašno i miješajte da se dobije jednolična masa. Ostavite da se ohladi.
3. Jaja umutite i sipajte postepeno u prohlađenu smjesu od brašna i neprekidno mutite mikserom.
4. Kad se masa ujednači, pomoću šprice oblikujte krofne na podmazan pleh. Pecite krofne u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 40 minuta, odnosno dok ne porumene. Za vrijeme pečenja nemojte otvarati rernu.
5. Za fil u malo hladnog mlijeka razmutite žumanca i gustin, a ostalo mlijeko, šećer i vanilin šećer stavite da se kuha pa kada prokuha, sipajte razmućenu smjesu s gustinom i miješajte da se zgusne.
6. U ohlađeni fil umiješajte razmućeni margarin i sve dobro umutite.
7. Ohlađene krofne rasijecite napola, stavljajte fil, pa vrhnje umućenu u šlag i poklopite gornjim dijelom krofne. Pospite šećerom u prahu.