Ako vam nedostaje ideja za ručak ili laganu večeru, evo savršene supe. Obogatite je domaćim knedlama.
Sastojci:
mrkva
celer
korijen i list peršuna
pola litre pasiranog paradajza (ili izmiksan svježi paradajz)
začini (so, suho bilje, biber, bijeli luk u prahu) maslinovo ulje
Knedle:
1 jaje
kašičica maslinovog ulja
nekoliko kašika griza ili brašna
malo soli
Priprema:
- Prvo napravite knedle tako što ćete pomiješati sve sastojke. Možete im dodati i malo vode. Pazite da vam smjesa ne bude ni pregusta ni prerijetka. Ostavite je sa strane dok pripremate ostalo.
- Korijenje povrća (mrkva, celer, peršun) očistite i naribajte pa prodinstajte desetak minuta na malo ulja i vode. Začinite s malo soli i bibera pa na sve dodajte pasirani paradajz.
- Kada juha prokuha, kašičicom napravite knedle i lagano ih stavljajte u supu. Dodajte i sitno narezano lišće peršuna i celera.
- Kada se knedle dignu na površinu supe, jelo je gotovo.