Jeste li ikada probali cold brew kafu? Riječ je o tehnici pripreme kafe bez zagrijavanja vode koja je u posljednjih par godina postala iznimno popularna širom svijeta. Mljevena zrna kafe se prelijevaju hladnom vodom te se namaču oko 18 do 24 sata.
Dugotrajno aromatiziranje vode s mljevenim zrnima kave bez izlaganja visokim temperaturama rezultira svježijim okusom kafe koja ima manje gorčine i kiseline, pa lakše „sjeda“ na želudac.
Valja napomenuti da cold brew kafa nije isto što i ledena kafa, jer se ledena kafa priprema sa zagrijanom vodom, a potom rashlađuje i poslužuje s kockicama leda.
U inozemstvu se mogu nabaviti instant setovi za pripremu cold brew kafe. No, iskreno govoreći – oni vam nisu potrebni. Cold brew kafu možete napraviti kod kuće bez posebnih mješavina. Potrebna vam je tek kafa (u zrnu), mlinac za kafu, voda i nešto strpljenja.
Sastojci: 1 l vode, 100 g kvalitetne kafe u zrnu.
Priprema:
1. Sameljite zrna kafe ugrubo – da budu krupnija nego bijeli šećer. Ne preporučuje se koristiti već mljevenu kafu za espresso ili tursku kafu.
2. Stavite svježe smljevenu kafu u posudu – po mogućnosti u staklenku ili u keramičku posudu i prelijte s hladnom vodom.
3. Poklopite posudu i stavite je u frižider na 24 sata, a idealno bi bilo barem 16 do 18 sati.
4. Kada je kafa spremna za konzumiranje, procijedite je kroz filter ili gazu kako biste odvojili samljevena zrna od tekućine.
5. Iako se ne kuha, cold brew kafa može biti vrlo intenzivna i jaka, pa je po potrebi možete poslužiti s mlijekom, vrhnjem za kafu i kockicama leda.