Sastojci za gulaš:
800 g mesa po želj
3 luka
3 mrkvice
1,5 dl bijelog vina
3 dl umaka od paradajza (ili koncentrata)
lovorov list,
vegeta,
so,
biber,
slatka crvena paprika
Za pogačice:
Sastojci:
300 g brašna
2 kašike praška za pecivo
2 kašike kiselog vrhnja
2 pune kašike sitnog peršuna
kašičica soli
kašika sode bikarbone
80 g margarina
50 ml mlijeka
Priprema:
- Meso nasjeći na kockice. Luk i mrkvu, također, sitno isjeckati. Na malo ulja u većoj tavi pržiti luk i mrkvu, dodati meso i pržiti dok ne promjeni boju. Začiniti jelo i dodati vino pa uz miješanje pirjati dok vino ne ispari.
- Tada dodati umak od paradajza, slatku crvenu papriku, podliti sa malo vode da meso bude prekriveno, staviti i lovorov list pa poklopljeno pustiti da se lagano krčka oko sat dok meso ne omekša. Svako malo promiješati i po potrebi doliti malo vode.
- U međuvremenu dok se meso pirja pripremite pogačice: Od svih sastojaka umijesiti glatko tijesto, oblikovati kuglu koju treba razvaljati na debljinu od 1,5 cm te modlicom (ili čašom ako nemate modlicu) rezati željene oblike.
- Nakon što je meso omekšalo, prebaciti ga u vatrostalnu posudu (koju nije potrebno uljiti) pa od gore složiti pogačice jednu do druge. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stepeni celzija oko 15 min dok se pogačice lijepo ne dignu i ne porumene.