Probajte koh od riže i kruške

po Vasa kuharica

Sastojci:

200 g riže,

700 ml mlijeka,

150 g šećera,

4 jaja,

6 kašika otopljenog maslaca,

2 kesice vanilin šećera,

50 g suhog grožđa,

2 kisele jabuke,

2 kruške,

1/2 kašičice sode bikarbone,

malo cimeta.

Priprema:

1. U vruće mlijeko sipajte rižu pa kuhajte. Pred kraj sipajte šećer, a po potrebi dolijte još malo mlijeka. Kada se skuha ostavite rižu da se potpuno ohladi.
2. U ohlađenu rižu umješajte žumanca, vanilin šećer, sodu bikarbonu, maslac.
3. Na kraju dodajte ulupan snijeg od bjelanaca.
4. Kalup za kuglof premažite maslacem, sipajte u njega pola smjese, preko poredajte jabuke i kruške sječene na listiće, pospite suhim grožđem, cimetom.
5. Preko sipajte drugu polovinu smjese.
6. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta.
7. Ostavite da se prohladi pa sjecite i poslužite.

Preporučujemo