Probajte njoke alla romana

po Vasa kuharica

Sastojci:

400 ml mlijeka,

400 ml vode,

125 g putera,

250 g griza,

100 g sitno narendanog parmesana,

2 žumanca,

so,

biber,

muškatni oraščić.

Priprema:

1. Mlijeko, vodu i pola količine putera stavite na srednju temperaturu i pustite da proključa, pa lagano dodajte griz, uz stalno miješanje. Na tihoj vatri pustite da se kuha oko 25 minuta, uz povremeno miješanje.

2. Smjesu prebacite u drugu posudu i dodajte trećinu parmesana, žumanca i ostale začine po želji. Dobro promiješajte i pomoću dvije kašike pravite njoke, slično kao knedle za supu, pa ih stavljajte u podmazanu vatrostalnu posudu.

3. Pospite ostatkom parmesana i rastopljenog putera, stavite u rernu zagrijanu na 200 stepeni i pecite oko 20 minuta, dok se ne zapeku.

Preporučujemo