Probajte ukusnu glaziranu piletinu

po Vasa kuharica

Sastojci:

6 komada „Ovako“ pilećih svježih karabataka

so

biber

ulje za prženje

glazura:

60 ml pilećeg temeljca

50 g meda

2 kašike smeđeg šećera

4 kašike senfa

1 kašika jabukovog sirćeta

1 kašika Tabasco sosa

1 kašika svježeg peršuna

½ kašike chili sjemenki

Priprema:

Meso posoliti i pobiberiti sa svih strana. Blago pouljiti veću i dublju tavu, pa karabatke poredati na stranu na kojoj je kožica. Pržiti ih dok kožica fino ne porumeni, a onda okrenuti na drugu stranu i pržiti dok meso ne bude gotovo.

U šerpi zagrijte pileći temeljac, a u posebnoj zdjeli pomiješajte med, smeđi šećer, senf, jabukovo sirće, tabasco, te sitno nasjeckan svježi peršun i chili sjemenke, pa sve umiješajte u temeljac. Sve zagrijavajte na laganoj vatri, neprestano miješajući dok glazura ne postane gusta poput meda.

Tada dodajte ispržene batake i lagano krčkajte još desetak minuta. Piletinu poslužite uz krompir pire.

Preporučujemo