Sastojci za tijesto:
400 g brašna,
oko 200 ml tople vode,
30 ml maslinovog ulja,
ravna kašičica himalajske soli,
1 kašičica smeđeg šećera,
20 g svježeg kvasca ili jedna kesica suhog.
Za fil:
250-300 g krem sira,
1 kašika narezanog vlasca,
malo soli, biber,
300 g smeđih šampinjona,
1 vezica mladog luka,
300 g šparoga,
150-200 g mozzarelle,
malo maslinovog ulja,
malo parmezana,
malo gustog aceta balsamica.
Priprema:
- Tijesto: U dublju zdjelu stavite brašno i so, promiješajte pa dodajte razmrvljeni kvasac, šećer i uz dodavanje tople vode zamijesite tijesto. Mijesite nekoliko minuta pa dodajte maslinovo ulje i nastavite mijesiti. Prekrijte posudu prozirnom folijom i ostavite u frižideru nekoliko sati ili preko noći.
- Slaganje pizze: Tijesto podijelite na dva dijela pa svaki dio posebno rastanjite na veličinu pleha. Stavite na papir za pečenje pa u pleh. Sir pomiješajte s narezanim vlascem, malo maslinovog ulja, soli i biberom pa namažite oba tijesta. Posložite tanko narezane šampinjone, na kolutove narezan mladi luk i šparoge.
- Pecite 15 minuta u prethodno zagrijanoj rerni, na najjačoj temperaturi. Kad se tijesto lagano zarumeni, dodajte narezanu mozzarellu i još kratko zapecite dok se sir ne otopi. Izvadite pizzu iz rerne, pospite s malo parmezana, polijte s malo maslinovog ulja i gustog aceto balsamica.