Provjereni recept: Juha od crvenih paprika

po Senan Dervisevic

Crvena paprika u kulinarstvu se najčešće koristi kao dodatak mesnim jelima i za pojačavanje boje i arome nekih ribljih jela 

Sastojci:

3 crvene paprike

1 kašika ulja

1 crveni luk

2 kašike pšeničnog brašna

1 l pilećeg temeljca

3 paradajza

so i biber

Priprema:

1. Raspolovite paprike i izvadite im sjemenke. Odrežite 4 tanka rezanca i odložite. Grubo nasjeckajte ostatak paprika.

2. Zagrijte ulje u velikoj posudi. Na laganoj vatri pržite luk i paprike dok ne omekšaju. Umiješajte brašno i pržite 2 minute, neprestano miješajući.

3. Postepeno dodajte juhu, zatim paradajz, so i biber. Pustite da kuha na laganoj vatri 20 minuta, povremeno miješajući.

4. Maknite posudu s vatre te ohlađenu miksajte dok ne dobijete donekle glatku smjesu. Miksanu juhu vratite u posudu i polako zagrijte. Ulijte u zagrijane zdjelice za juhu i ukrasite rezancima paprike.