Provjereni trikovi: Kako pripremiti savršenu marinadu

po Senan Dervisevic

Marinada je idealna za pripremu mesa i ribe, a hrana je sočnija i ukusnija. Evo kako lako i brzo napraviti marinadu i koje sastojke ne smijete zaobići 

Marinada je tekućina koja daje novu dimenziju okusa mesu, peradi, ribi ili povrću, a glavni sastojak uvijek je neka vrsta kiseline. Važne savjete o marinadi i malim alternativama u nedostatku vremena.

Na veće komade mesa, marinada ima omekšavajući učinak. Marinirati je najpametnije u posudama od stakla, plastike ili nehrđajućeg čelika, a izbjegavajte one od aluminija jer mogu reagirati u dodiru s kiselinom.

Kiselina u marinadi može se dobiti od raznih namirnica poput limuna, sirćeta, vina ili naprimjer jogurta. Nije potrebno kombinirati više od dvije takve namirnice koje daju kiselost jer ćete uništiti balans okusa.

Ulje i kiselina zajedno osnova su svake marinade da bi hrana ostala sočna i ne bi se isušila u procesu pečenja. Možete koristiti različite vrste ulja, a najpoznatije je maslinovo.

Nakon što ste odabrali kiselinu i ulje, u marinadu se obično dodaju začini i ostali dodaci. Ako imate svježe namirnice, marinada će biti bolja. Koristite namirnice poput svježeg bijelog luka, đumbira, mažurana, origana, peršuna, bosiljka ili, naprimjer, dodajte ljute umake za jači okus.

Poznata kuharica Elizabeth Karmela kaže da nema potrebe hranu držati satima u marinadi. Manje i osjetljivije namirnice marinirajte kraće od većih komada. Kad meso stavite u marinadu, u frižideru ga držite od 30 minuta do dva sata prije pečenja. Karmela upozorava da zbog predugog mariniranja meso može postati gnjecavo.

Tri važna pravila kod mariniranja su da izbjegavate previše slatkih začina jer će zbog šećera meso zagorjeti. Ako slučajno planirate iskoristiti marinadu za neku drugu namirnicu, obavezno je prije prokuhajte tri minute zbog bakterija. Treće važno pravilo je da marinadu nikada ne smijete ispirati, već eventualni višak upijete papirnatim ubrusom.

Ako nemate dovoljno vremena ili volje za pravu marinadu, alternativa su sami začini. Njih možete utrljati na meso ili ribu prije pečenja i na brz način poboljšati okus. Tako svježi mljeveni biber daje puniji okus, a krupna so duže će se zadržati na mesu. Sitna so se lakše ispere.

Možete složiti i brzinsku pastu od začina i maslinovog ulja. Pastu ravnomjerno prstima namažite preko mesa. Nemojte trljati jer tako možete oštetiti vlakna i teksturu mesa. Takva pasta na mesu treba odstajati 15 do 20 minuta prije kuhanja.

 

Preporučujemo