Sastojci: 700 g fileta ribe lista, 75 g brašna, 100 g prezle, 2 jaja, ulje.
Za umak: 2 dl majoneze, 1 kašika rendanih kiselih krastavaca, 1 kašika rendanog kapra, 2 kašičice limunovog soka, 1 kašika peršuna, so i biber.
Priprema:
1. Tartar umak: Izmiješajte majonezu, kisele krastavce, kapar, limunov sok i peršun i začinite sve to solju i biberom. Sve dobro izmiješajte i stavite u frižider dok riba ne bude gotova.
2. Riblje filete narežite na trakice širine oko 1 cm. Brašno izmiješajte sa solju i biberom i filete ribe uvaljajte u brašno pa u jaja i na kraju u prezlu.
3. Pržite ih na vrelom ulju oko 30 sekundi. Ocijedite ih na papiru i držite na toplom dok ne ispržite svu ribu. Poslažite ih na tanjir i poslužite sa hladnim tartar umakom.