Kad se sretnu talijanska i američka kuhinja nastanu prženi ravioli, jedno od popularnih jela u St. Louisu. Hrskava tjestenina, pržena u mješavini krušnih mrvica, parmezana i začina poslužuje se uz umak od rajčice, a prema želji možete dodati i ukiseljeno povrće, karamelizirani luk ili neki drugi omiljeni dodatak.
Sastojci za pržene raviole: 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašike čehna bijelog luka, 800 g pelata, 2 kašičice soli, 1 kašičica bibera, 2 velika jaja, 1 kašika punomasnog mlijeka, 2 šoljice krušnih mrvica, 1/2 kašičice suhog origana, 1 kašičica bijelog luka u prahu, 1 i 1/4 šoljice naribanog parmezana, 500 g velikih svježih raviola punjenih špinatom i sirom, 4 grančice ružmarina, pola šoljice listova kadulje, 2 šoljice ulja za prženje.
Priprema:
1. Zagrijte maslinovo ulje pa kratko popržite sjeckani bijeli luk, oko 1 minutu. Dodajte pelate i nježno ih gnječite kuhačom. Pustite da lagano vrije, povremeno miješajući. Smanjite na laganu vatru pa pirjajte povremeno miješajući, dok se ne zgusne, oko 1 sat. Maknite s vatre; umiješajte 1/2 kašičice soli i 1/4 kašičice bibera.
2. Dok se umak kuha, umutite jaja i mlijeko. U drugoj posudi pomiješajte krušne mrvice, origano, bijeli luk u prahu, 1 kašičicu soli, 1/2 kašičice bibera i 1/2 šoljice parmezana.
3. Svaki raviol umočite u smjesu od jaja pa u mrvice sa začinima da se ravnomjerno obloži. Stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Ponovite postupak s preostalim raviolima. Prebacite u zamrzivač da se stegne, najmanje 15 minuta ili do 12 sati.
4. Zagrijte ulje u velikoj tavi. U vruće ulje dodajte kadulju i pržite dok ne postane hrskava, oko 30 sekundi. Kadulju pažljivo izvadite kašikom i premjestite na tanjir obložen papirnatim ručnicima. U vruće ulje dodajte ružmarin i pržite dok listovi ne postanu hrskavi, oko 1 minutu. Pažljivo izvadite ruzmarin iz vrućeg ulja i stavite na tanjir s kaduljom. Kad se malo ohladi pažljivo uklonite iglice ruzmarina sa stabljike. Stavite kadulju i iglice ruzmarina na stranu.
5. U više tura pržite raviole u vrućem ulju, okrećući jednom, dok ne postanu zlatno smeđi, oko 2 minute na svakoj strani. Prebacite ih na lim za pečenje obložen papirnatim ručnicima.
6. Raviole ravnomjerno pospite s preostale 1/2 kašičice soli i 1/4 kašičice bibera. Prebacite ih na tanjire, pospite s 3/4 šoljice parmezana i prženim začinskim biljem. Poslužite uz topli umak.