Puding od kestena: Fine slastice za tmurne jesenske dane

po Senan Dervisevic

Kesten spada u orašaste plodove, a specifičan je jer iako ima dosta kalorija, nema puno masti i jedini je orašasti plod bogat vitaminom C. Hranjivost mu je velika zbog bogatstva skroba, kojeg ima više nego u krompiru.  

Sastojci:

500 gr kesten pirea

2 jaja

200 gr margarina + kašika za podmazivanje

150 gr šećera

vanilin šećer

pola kašike praška za pecivo

3 dl slatke pavlake

3 kašike šećera u prahu

50 gr crne čokolade

Priprema:

1. U dubljoj posudi umutiti margarin, uz stalno miješanje dodati žumanca, šećer, vanilin šećer, kesten pire, prašak za pecivo i rum.

2. U drugoj posudi čvrsto umutiti bjelanca u čvrst snijeg. Zatim ih lagano umiješati u smjesu kestena, odvojiti trećinu mase i umiješati istopljenu crnu čokoladu.

3. U podmazane keramičke posude ravnomjerno sipati smjesu od kestena pa preko nje smjesu od čokolade. Posude sa pudingom staviti u dublji pleh.

4. U pleh doliti vodu do polovine keramičkih posuda. U zagrijanoj rerni staviti pleh sa pudingom da se kuha na 130 stepeni jedan sat.

5. Prije serviranja puding ukrasiti slatkom pavakom sa šećerom u prahu ili rastopljenom čokoladom.