Kesten spada u orašaste plodove, a specifičan je jer iako ima dosta kalorija, nema puno masti i jedini je orašasti plod bogat vitaminom C. Hranjivost mu je velika zbog bogatstva skroba, kojeg ima više nego u krompiru.
Sastojci:
500 gr kesten pirea
2 jaja
200 gr margarina + kašika za podmazivanje
150 gr šećera
vanilin šećer
pola kašike praška za pecivo
3 dl slatke pavlake
3 kašike šećera u prahu
50 gr crne čokolade
Priprema:
1. U dubljoj posudi umutiti margarin, uz stalno miješanje dodati žumanca, šećer, vanilin šećer, kesten pire, prašak za pecivo i rum.
2. U drugoj posudi čvrsto umutiti bjelanca u čvrst snijeg. Zatim ih lagano umiješati u smjesu kestena, odvojiti trećinu mase i umiješati istopljenu crnu čokoladu.
3. U podmazane keramičke posude ravnomjerno sipati smjesu od kestena pa preko nje smjesu od čokolade. Posude sa pudingom staviti u dublji pleh.
4. U pleh doliti vodu do polovine keramičkih posuda. U zagrijanoj rerni staviti pleh sa pudingom da se kuha na 130 stepeni jedan sat.
5. Prije serviranja puding ukrasiti slatkom pavakom sa šećerom u prahu ili rastopljenom čokoladom.