Sastojci: 

 

500 g lignji,

400 g paradajz pirea,

100 g hljeba,

1 manja glavica crvenog luka,

2 čehna bijelog luka,

1 imun,

1 jaje,

20 g rendanog žutog sira,

5 listova bosiljka,

1 kašičica peršuna,

maslinovo ulje,

so, biber.

 

Priprema: 

 

  1. Lignje očistite i operite. Za pripremu fila sitno isjeckajte crveni i bijeli luk. Hljeb izrežite na kockice, potopite u posudi sa malo vode i ostavite 10 minuta. U manju posudu umutite jaje, dodajte hljeb, rendani sir, sjeckani peršun, posolite i pobiberite te dodajte 2 kašike paradajz pirea i pola glavice isjeckanog luka.

 

  1. Sastojke izmiješajte i napunite lignje. Otvore lignji zatvorite čačkalicama te pržite na maslinovom ulju uz povremeno okretanje. Nakon dvije minute prženja lignjama dodajte ostatak luka, te pržite dok lignje ne omekšaju.

 

  1. Potom dodajte preostali paradajz pire, po ukusu posolite i pobiberite, dodajte bosiljak i oko pola čaše vode. Poklopite i kuhajte oko 25 minuta uz povremeno miješanje.