Sastojci:
500 g lignji,
400 g paradajz pirea,
100 g hljeba,
1 manja glavica crvenog luka,
2 čehna bijelog luka,
1 imun,
1 jaje,
20 g rendanog žutog sira,
5 listova bosiljka,
1 kašičica peršuna,
maslinovo ulje,
so, biber.
Priprema:
- Lignje očistite i operite. Za pripremu fila sitno isjeckajte crveni i bijeli luk. Hljeb izrežite na kockice, potopite u posudi sa malo vode i ostavite 10 minuta. U manju posudu umutite jaje, dodajte hljeb, rendani sir, sjeckani peršun, posolite i pobiberite te dodajte 2 kašike paradajz pirea i pola glavice isjeckanog luka.
- Sastojke izmiješajte i napunite lignje. Otvore lignji zatvorite čačkalicama te pržite na maslinovom ulju uz povremeno okretanje. Nakon dvije minute prženja lignjama dodajte ostatak luka, te pržite dok lignje ne omekšaju.
- Potom dodajte preostali paradajz pire, po ukusu posolite i pobiberite, dodajte bosiljak i oko pola čaše vode. Poklopite i kuhajte oko 25 minuta uz povremeno miješanje.