Sastojci:
400 g smrznutog špinata,
600 g mljevene puretine,
1 luk,
3 čehna bijelog luka,
1 jaje,
350 ml mlijeka,
1 šoljica krušnih mrvica,
3 kašike parmezana,
2 kašike maslaca,
2 kašike brašna,
1 šoljica pilećeg temeljca,
250 g ribanog sira,
prstohvat muškatnog oraščića,
2 kašike peršina
so,
biber,
ulje…
Priprema:
1. Špinat odmrznite i osušite. Puretinu ubacite u posudu i napravite udubinu u sredini, dodajte špinat. Ubacite i dio sitno sjeckanog luka, bijeli luk, jaje, oko 20 ml mlijeka, krušne mrvice, peršun, parmezan, so i biber.
2. Pomiješajte i oblikujte okruglice. Poprskajte ih maslinovim uljem i pecite u pećnici na 200 stepeni oko 20 minuta.
3. Dok se okruglice peku, u zdjeli zagrijte kašiku ulja i dvije kašike maslaca. Dodajte ostatak sjeckanog luka, pustite da omekša pa dodajte brašno.
4. Kuhajte jednu minutu, dodajte ostatak mlijeka i temeljac. Pustite da zavrije, a zatim dodajte ribani sir. Začinite solju, biberom, muškatnim oraščićem. Ubacite kuglice i poslužite uz tjesteninu.