Pureće okruglice sa špinatom za ručak

po Vasa kuharica

Sastojci:

400 g smrznutog špinata,

600 g mljevene puretine,

1 luk,

3 čehna bijelog luka,

1 jaje,

350 ml mlijeka,

1 šoljica krušnih mrvica,

3 kašike parmezana,

2 kašike maslaca,

2 kašike brašna,

1 šoljica pilećeg temeljca,

250 g ribanog sira,

prstohvat muškatnog oraščića,

2 kašike peršina

so,

biber,

ulje…
Priprema:
1. Špinat odmrznite i osušite. Puretinu ubacite u posudu i napravite udubinu u sredini, dodajte špinat. Ubacite i dio sitno sjeckanog luka, bijeli luk, jaje, oko 20 ml mlijeka, krušne mrvice, peršun, parmezan, so i biber.
2. Pomiješajte i oblikujte okruglice. Poprskajte ih maslinovim uljem i pecite u pećnici na 200 stepeni oko 20 minuta.
3. Dok se okruglice peku, u zdjeli zagrijte kašiku ulja i dvije kašike maslaca. Dodajte ostatak sjeckanog luka, pustite da omekša pa dodajte brašno.
4. Kuhajte jednu minutu, dodajte ostatak mlijeka i temeljac. Pustite da zavrije, a zatim dodajte ribani sir. Začinite solju, biberom, muškatnim oraščićem. Ubacite kuglice i poslužite uz tjesteninu.

Preporučujemo