Pureći hamburgeri

po Vasa kuharica

Sastojci:

4 komada peciva,

1 komad paprika,

1 svježi i sirovi krastavac,

1 čehno bijelog luka,

2 komada zelene tikvice,

400 g mljevene puretine,

2 kriške pšeničnog hljeba,

1 dl kravljeg mlijeka,

200 g kiselog vrhnja,

8 listova salate,

so,

biber,

ulje maslinovo.
Priprema:
1. Krastavce narežite na sitne kockice i pomiješajte s kiselim vrhnjem, začinite sitno narezanim bijelim lukom, solju I biberom. Umak stavite u frižider da se dobro ohladi.
2. Crvenu rog papriku narežite na trakice, a pola tikvice na kolutiće. Hljeb nakidajte na komadiće, te ga prelijte mlijekom.
3. Jednu i pol tikvicu narežite na sitne kockice, pomiješajte s purećim mljevenim mesom, dodajte ocijeđeni hljeb, so biber i sve dobro promiješajte da se sastojci sjedine.
4. Smjesu podijelite na 4 dijela, rukama oblikujte pljeskavice i pecite na maslinovu ulju na grill tavi, po 2 minute sa svake strane. Kratko prepržite papriku i tikvice. Prerežite peciva, pa ih stavite da se lagano zapeku na grill tavi.
5. Pecivo premažite umakom, dodajte pljeskavicu, preprženu papriku i tikvice, list zelene salate i preklopite s drugim dijelom peciva.

Preporučujemo