Sastojci:
4 komada peciva,
1 komad paprika,
1 svježi i sirovi krastavac,
1 čehno bijelog luka,
2 komada zelene tikvice,
400 g mljevene puretine,
2 kriške pšeničnog hljeba,
1 dl kravljeg mlijeka,
200 g kiselog vrhnja,
8 listova salate,
so,
biber,
ulje maslinovo.
Priprema:
1. Krastavce narežite na sitne kockice i pomiješajte s kiselim vrhnjem, začinite sitno narezanim bijelim lukom, solju I biberom. Umak stavite u frižider da se dobro ohladi.
2. Crvenu rog papriku narežite na trakice, a pola tikvice na kolutiće. Hljeb nakidajte na komadiće, te ga prelijte mlijekom.
3. Jednu i pol tikvicu narežite na sitne kockice, pomiješajte s purećim mljevenim mesom, dodajte ocijeđeni hljeb, so biber i sve dobro promiješajte da se sastojci sjedine.
4. Smjesu podijelite na 4 dijela, rukama oblikujte pljeskavice i pecite na maslinovu ulju na grill tavi, po 2 minute sa svake strane. Kratko prepržite papriku i tikvice. Prerežite peciva, pa ih stavite da se lagano zapeku na grill tavi.
5. Pecivo premažite umakom, dodajte pljeskavicu, preprženu papriku i tikvice, list zelene salate i preklopite s drugim dijelom peciva.