Puretina s kikirikijem za ručak

po Vasa kuharica

Sastojci: Za odreske:

500 g tanko narezanog purećeg filea,

2 kašike vegete,

2 kašike ulja.

Za prilog od povrća:

200 g mlade brokule,

200 g zelenih mahuna,

200 g mrkve.

Za umak:

2 kašike maslaca od kikirikija,

1 kašičica umaka od soje,

3 kašike vode,

1/2 kašičice naribanog đumbira,

1 kašika limunovog soka,

150 ml vrhnja za kuhanje,

60 g neslanog kikirikija,

1/2 kašičice bibera, so.

Priprema:

1. Pureći file posuti vegetom. Popeći ga na zagrijanom ulju s obje strane, podliti vodom i dinstati dok meso ne omekša.
2. Povrće skuhati u posoljenoj vodi.
3. Maslacu od kikirikija dodati umak od soje, vodu, đumbir, limunov sok i zagrijati uz miješanje. Dodati vrhnje, zdrobljeni kikiriki, biber te posoliti po potrebi.

Preporučujemo