Sastojci:
20 g svježeg kvasca,
150 ml mlijeka,
prstohvat soli,
1 kašičica šećera,
125 g margarina,
1 jaje za premazivanje,
oko 500 g mekog brašna.
Punjenje:
200 g mljevenog maka,
100 g šećera,
75 ml mlijeka.
Preliv:
100 ml mlijeka,
100 g šećera.
Priprema:
- U toplo mlijeko izmrviti kvasac pa dodati šećer i malo brašna i sve izmiješati.
- Dodati pola mjere brašna, omekšali margarin i miješati koliko je moguće drvenom kašikom, a kasnije, uz dodavanje malo brašna, umijesiti mekano i glatko tijesto.
- Tijesto ostaviti sat vremena da naraste. Za to vrijeme praviti nadjev i preliv. Za nadjev prokuhati mlijeko i šećer pa preliti mak i izmiješati. Za preliv samo prokuhati mlijeko i šećer i ostaviti da se ohladi.
- Nadošlo tijesto podijeliti na dva dijela, lagano premijesiti pa razvući u pravougaonik, više u širinu. Nanijeti pola mjere maka skoro do gornje ivice. Ivicu namazati vodom, lakše će se zalijepiti. Tako uraditi i s drugim dijelom tijesta.
- Pleh blago pouljiti ili namazati margarinom. Rolatiće od maka sjeći nožem na debljinu 1 – 1,5 cm, okretati i slagati u pleh.
- Premazati umućnim jajetom pa uključiti rernu da se zagrije na 200 stepeni. Dok se rerna zagrijava ostaviti pužiće da narastu, oko 20 minuta. Potom staviti da se peku.
- Peći 15 minuta, izvaditi iz rerne pa svaki pužić preliti s malo preliva. Paziti da ostane i za drugi pleh. Vratiti u rernu još pet minuta da se dopeku i izvaditi. Posuti sa malo šećera u prahu po želji i poslužiti.