Sastojci:
120 g brašna,
55 g maslaca,
1 manje jaje,
malo soli,
100 g špinata,
100 g blitve,
1 vrhnje,
2 jaja,
1/3 pilećeg filea,
svježi sir po želji,
biber.
Priprema:
- Ugrjte rerun na 200 stepeni.
2.Hladan maslac narežite na kockice i dodajte u zdjelu s brašnom. Rukama izmrvite brašno i maslac dok ne dobijete mrvičastu teksturu. U smjesu maslaca i brašna dodajte jaje i zamijesite glatko tijesto.
- Nasijecite piletinu na sitne kockice i prepržite na ulju. Blitvu i špinat očistite i operite.
- U lonac stavite 1 l vode i malo soli i ostavite da zavrije.
- U ključalu vodu dodajte špinat i blitvu i ostavite da se kuha oko 1-2 minute.
- Špinat i blitvu izvadite na tanjir i ostavite da se malo prohladi, a zatim narežite na tanke trakice.
- Tijesto razvaljajte na papiru za pečenje i pomoću papira prebacite ga u kalup.
- Izbodite ga viljuškom i stavite u rernu na 10 minuta.
- Polupečeno tijesto izvadite iz rerne i ostavite da se hladi oko 5-10 minuta, a temperature smanjite na 180 stepeni.
- Pripremite fil u zdjeli tako da dodate vrhnje, jaja, so i biber. Na tijesto dodajte redom piletinu, blitvu i špinat. Sve prelijte smjesom jaja i vrhnja i dodajte komadiće svježeg sira.
- Pecite oko 25-30 minuta. Gotov quiche ostavite da se malo ohladi a zatim ga narežite i izvadite iz kalupa.