Sastojci:
250 g oštrog brašna,
120 g maslaca,
1/2 kašičice praška za pecivo,
1/2 kašičice soli,
2 žumanca,
2 cijela jaja,
4 kašike hladne vode,
2 dl vrhnja,
150 g ementalera,
50 g naribanog parmezana,
stručak šparoga,
5 cherry paradajza,
so, biber.
Priprema:
- Pustite da maslac malo omekša pa zamijesite s njim brašno, prašak za pecivo, so, žumance i hladnu vodu. Zamotajte tijesto u foliju i ostavite ga da se odmori u frižideru barem dva sata.
- Razvaljajte ga u krug i utisnite u namašteni i pobrašnjeni okrugli kalup za quiche, tako da tijesto prekriva i unutrašnje rubove.
- Dno tijesta izbockajte viljuškom i stavite ga peći na 180 stepeni oko 15 minuta, pa ga izvadite iz rerne. Dok se peče, pjenasto izmiješajte jaja, dodajte vrhnje, ementaler, naribani parmezan i očišćene vrhove šparoga. Prije toga šparoge prokuhajte pet minuta na laganoj vatri, pa ohladite pod mlazom hladne vode.
- Posolite i pobiberite prema želji pa smjesu ulijte na dopola pečeno tijesto. Na vrh još poslažite oguljene mini paradajze. Pecite u rerni još pola sata na 180 stepeni.