Rafaelo torta idealan desert

po Vasa kuharica

Sastojci:

9 bjelanjaka,

15 kašika šećera,

3 kašike krušnih mrvica,

30 dkg kokosa,

1,5 l mlijeka,

200 g škrobnog brašna,

250 g putera,

100 g šećera za kremu,

30 g listića badema.

Priprema:

1. Za biskvit razbijte troje jaja, razdvojite bjelanjke od žumanjaka. Napraviti čvrsti snijeg od 3 bjelanjaka, dodajte 5 kašika šećera, kašiku mrvica i 100 g kokosa. Namastite i pobrašnite kalup za torte. Pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 15 minuta.
2. Izvadite pečeni biskvit iz kalupa. Gotove biskvite natopite s nekoliko kašika hladnog mlijeka. Ispecite 3 biskvita i dobro ih ohladiti.
3. Od litre i po hladnog mlijeka odvatite 2 dl mlijeka i u njemu otopite škrobno brašno i šećer za kremu. U prokuhano mlijeko dodajte smjesu i zakuhajte puding.
4. Kremu staviti hladiti i često miješati površinski da ne nastane korica. Pjenasto mikserom umutiti puter i sjediniti sa ostatkom kreme.
5. Slagati po jedan biskvit i na njega dio kreme, prekriti novim biskvitom i tako napraviti tri sloja da se dobije torta. Premazati kremom tortu sa svih strana, za ukrašavanje posuti kokosovim brašnom i listićima badema.
6. Dobro ohladiti prije serviranja.

Preporučujemo